Xiphophorus helleri – Kılıçkuyruk

Kılıçkuyruk

Latince Adı: Xiphophorus helleri
Habitatı ve Anavatanı: Tüm Orta Amerikanın hafif akıntılı nehirleri
Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin kuyrukları bir uzantı yaparak onlara kılıçkuyruk adını veren şekle bürünür. Dişilerde gonopod bulunmaz.

Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20°-28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm cm
En Az Akvaryum Hacmi: 60 lt

Genel Yorum: Cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır, en kolayı kuyruktan tespittir, Kuyuğunda kılıç şeklinde uzantısı olan balıklar erkektir. Parazitler tarafından rahatsız edilen veya yaşlanan dişilerde erkeğe dönüşüm gözlenmiştir. Diğer balıklara karşı uyumlu olmasına karşın kendi türünde baskın olan erkek diğer erkekleri rahatsız eder. Bu yüzden ya tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için 5 erkek olarak bakılmaları önerilir, dişi erkek oranı 3 erkek 1 dişi olmalıdır. Beslenme konusunda yem ayırt etmezler, kaliteli kuru yemlerle beslenebilir ayrıca iyi bir yosun yiyicisidir. Yüzmek için açık alanı bulunan fakat iyi bitkilendirilmiş akıntılı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşatılabilir.

———————————————————————————
Daha Fazla Bilgi…

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Cyprinodontiformes
Familya: Poeciliidae
Cins: Xiphophorus
Tür: X. hellerii

Binominal adı:Xiphophorus hellerii
Heckel, 1848

Kılıçkuyruk, doğal yaşam alanı akıntılı Orta Amerika nehirleri olan, yaklaşık 10-12 cm boya erişebilen bir tatlı su balık türüdür. 20-30 derece su sıcaklıklarında yaşayabilir. İdeal sıcaklık tüm canlı doğuran türlerinde olduğu gibi 26-28 derece aralığıdır. Dişileri erkeklerinden daha iri olur. Cinsiyet ayrımı en iyi erkek balığın kuyruğunda kılıcı andıran uzantının olmasından anlaşılır. İyi bir yosun yiyicisidir, kuru yemlerinin içeriğinde spirulina olması sağlıklı gelişmesi için yardımcı olacaktır. Balığın yağlanmaması, iç parazit olmaması için canlı yem ve protein ağırlıklı besleme daha az yapılmalıdır.

Erkekleri birbirine karşı saldırgandır; ancak akvaryumdaki başka balık türleriyle iyi geçinirler. Suyun orta ve üst bölgelerinde yüzerler. İçinde bol oksijen bulunan, açık alanları da olan bitkilendirilmiş akvaryumları severler. Canlı doğurgandırlar, kolay çoğalırlar. Diğer canlı doğuranlar gibi çok eşlidirler bulundukları akvaryumda dişi sayısı en az iki ve üzerinde tutulmalıdır. Bu oran sürekli çiftleşmek isteyen ve dişiyi kovalayan erkeğin hedeflerini çoğaltacak dişinin yıpranmamasını sağlayacaktır. Sık bitkiler yavrularının yaşama şansını arttırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir