Diyet İçecekleri

Hayatımızın sıvıları

Boğazınız kuruyana kadar su içme isteğiniz olmayabilir veya çok az olabilir. Ancak su vücudumuz için en önemli besin ögesidir. Daha önce de duymuşsunuzdur, altı hafta yiyeceksiz kalabilirsiniz ama bir haftadan fazla susuz yaşamanız mümkün değildir.
Su: Vücut için temel besin
İnsan vücudunun her yerinde gerçekleşen tüm fonksiyonlar su içinde gerçekleşir. Ortalama vücut ağırlığının % 55-75 i sudur. Bu miktar kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete göre değişir.

Ne Kadar Su Yeterli?

Yetişkinlerde günlük ortalama 2.5 litre su terle, idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybedilmektedir. Günlük su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına göre değişir. Harcanan enerjinin her kalori başına 1-1.5 ml gereklidir. Yani her 1000 kalori için 1-1.5 litre. Genel olarak günlük 8-12 bardak arasında suya ihtiyaç var. Çok sıcak ve soğuk havalara maruz kalındığında vücut sıcaklığının sağlanması için daha fazla su harcanır. Yapılan iş ve yoğun aktivite durumlarında terle kaybedilen su fazladır, bunun için de günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Beslenmede posa miktarı artınca kabızlığı önlemek için de suya gereksinim artar.

Kafeinli içecekler su ihtiyacımızı karşılamaz

Kafein içeren kahve, çay, alkollü ve bazı alkolsüz içecekler iyi bir su kaynağı değildir. Kafein ve alkol diüretik etki gösterir ve idrarda artış yaparak su kaybına neden olur. Kafeinsiz içeceklerin diüretik etkisi yoktur.
Yıllardan beri birçok çalışmada kafein ile sağlık arasındaki ilişki araştırılmıştır. Orta düzeydeki kafein alımıyla kanser, kardiovasküler hastalıklar ve doğum defektleri arasında herhangi bir bağlantı bulunmamıştır. Günlük 200-300 mg kafein yani 2-3 kupa kahve tüketimi bir problem oluşturmamaktadır.

Bitki çayları yararlı mı?

Kafeinli içecekler yerine bitkisel çay tüketimi daha sağlıklı bir alternatiftir. Sağlık için yararlarına bakacak olursak bitkisel çaylar üzerine yapılmış çalışmalar yeterli değildir. Bitki çaylarının büyük bir kısmı içmek için güvenlidir. Bazı ilaçların ana maddesi bitkilerdir ve bu yüzden bazı bitki çaylarının tedavilerde etkin olması veya zıt etki yaratması normaldir. Ne gibi bir etkisi olduğunu bilmediğiniz bitkisel çayları içmeyin ve kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktora danışın.

Yeşil çay zayıflatır mı ?

Yeşil çay siyah çayın fermente edilmemiş halidir. Bu yüzden siyah çaya göre sağlık açısından ve antioksidan özelliği açısından daha faydalıdır. Zayıflama konusuna gelince sadece yeşil çay değil siyah çay ve kahvede bulunan kafeinin de metabolik hızı arttırdığı doğrudur. Ancak bu sadece çay ve kahve içerek zayıflanacağı anlamına gelmez, genel beslenme düzeni içinde normal düzeylerde içilen çay ve kahvenin olumlu etkisi olacağını gösterir. Fazla kafein alımının zararlı etkileri olacağı için buna dikkat etmek gerekir. Fazla alınan kafein demir emilimini azaltır, idrarla kalsiyum atımını arttırır, kalp çarpıntısı ve mide salgısını uyarıcı etki de gösterir. Günlük 2-3 fincan kahve ve 4-5 fincan içilen çayın zararı yoktur. Ancak kişinin sağlık durumuna göre çay kahve tüketimi değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir