Betta splendens – Beta

Latince Adı: Betta splendens
Coğrafik Kökeni: Tayland
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Agresif
Yüzme Seviyesi: Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir.

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder.
Sıcaklık: 24°C – 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
Su Sertliği: 5 – 19 °dH
pH: 6.0 – 8.0

Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya’nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 30 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.

—————————————————————————-
Daha Fazla Bilgi …

Betta (Betta splendens), doğal yaşam alanı Asya (Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam) olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda bir balık türü. Özellikle erkeklerin, yüzgeçlerinin görkem ve güzelliği, ve asaletini yansıtan vakur duruşuyla dikkat çeken bir türdür.

Canlı yem betalarda renklerin daha canlı ve güzel olmasında etkilidir. Kuru yem de verilebilir. Bunun yanında belli aralıklarla (haftada bir kez uygundur) haşlanmış ıspanak verilmesi kabızlığı giderir. Betaların bağışıklık sistemleri içinse sarımsak oldukça etklidir.

Balığın yaşam süresi genellikle 2-3 yıl, nadiren 4-5 yıl civarındadır. Anabolikler ile 7 yıla kadar uzayabilir.

Erkek betalar birbiriyle geçinemezler. Dişilerin boyları erkeklere göre daha kısadır. Tek bir erkek ve dişi beta, barışçıl balıklarla karma akvaryumda beslenebilir. Ancak bu uyum da balıkların karakterlerine göre değişmektedir. En uygunu dişi ve erkek betaları ayrı akvaryumlara almaktır. Birden fazla dişi genelde sorun çıkarmadan bir arada yaşayabilmektedir. Erkek beta, yumurtaları köpükten yaptığı yuvada korur. Sanıldığı gibi kavanozda uzun süre yaşayamazlar. Hele ki bu narin balıkların bilinçsizce bardak ya da kadehte beslenmesi kesinlikle yanlış bir davranıştır. Fanustaki betaya nispeten yeterince büyük bir akvaryumda yetişen beta daha hızlı ve sağlıklı gelişim gösterecektir. Bitkilendirilmiş, geniş bir akvaryumda bakılması gereken bir balıktır. Hacmi en az 35 litre olan akvaryumlarda bakılmalıdır.
Dişi Beta

Erkek betalar üreme sırasında dişiyi sıkarak yumurtaların dökülmesini sağlar. Bu esnada erkek hemen dökülen yumurtaları ağzına toplayarak köpük yuvaya taşır ve yerleştirir. Bu işlem bir süre tekrarlanır. Bu sırada dişi beta bir süre ölü gibi yüzebilir ama bu normal bir durumdur. Çiftleşmeden hemen sonra dişi mutlaka ayrılmalı ve başka bir tanka konulmalıdır. Bundan sonra yavrular serbest yüzmeye başlayıncaya kadar baba tarafından bakılacaktır. Yavrular yüzmeye başlayınca baba da ayrılmalı ve yavrular Artemia gibi ilk besinler ile beslenmeye başlanmalıdır.
Üreme hazırlığında, köpük yuva yapan erkek Beta

İyi bir erkek en az 500 köpük yapar. Bazı erkekler çok sakindir. Bazıları ise agresif davranırlar. Renk değiştirebilme özelliği vardır. Genelde yaşadıkları ortam oksijen bakımından fakir, durgun sulardır. Anavatanı Tayvan (Siyam) olan bu balığın yaşam ortamı ağırlıklı olarak pirinç tarlaları ve buna benzer yoğun bitkili sulardır. Bu yüzden beslendikleri akvaryumun bol bitkili olması doğal ortam sağlamak için gereklidir. Bunun için kullanılabilecek en uygun bitki Elodea ve saz bitkisidir. Ciğerli balık denilen türdendir. Belirli aralıklarla su yüzeyine çıkıp oksijen alırlar. Yani çok az oksijenli suda hayatlarını havadan aldıkları oksijenle sürdürebilirler. Bu balıklarda genelde beyaz benek ve kuyruk erimesi hastalıkları görülür. Ancak tedavisi mümkündür. Beyaz Benek için önlem olarak suda ani ısı değişimleri olmamalı ve kuyruk erimesinde de tedavi için 2 günde bir temiz dinlenmiş su ile %30 oranında su değişimi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir