Aras Nehri Hakkında

Aras Nehri (Azerice: Araz; Ermenice: Արաքս; Farsça: :ارس) Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum’un Tekman ilçesinden doğan Türkiye – Azerbaycan, Türkiye – Ermenistan ve Azerbaycan – İran sınırının bir bölümü oluşturduktan sonra Azerbaycan’da Kura Nehri’ne dökülen nehir. 1072 km uzunluğunda, 102 bin km² havza alanına sahip nehir Kafkasyanın en büyük nehirlerinden biridir. Nehrin 548 km’si Türkiye sınırları içerisindedir.

Aras nehri Türkiye’de Erzurum yakınlarında doğuyor. Kars, Kağızman ilçesinin kuzeydoğusunda Akuriyan nehrini içine aldıktan sonra Türkiye-Ermenistan sınırı boyunca akmaktadır. 11 km’lik Azerbaycan-Türkiye koridorundan sonra Nahcivan-İran sınırını, Ermenistan-İran ve tekrar Azerbaycan-İran sınırını izlemektedir. Daha sonra nehir Azerbaycanın içlerine akarak Sabirabad köyü yakınlarında Kura nehrine dökülmektedir.

Nehre kuzeyden (sağdan) dökülen ana kollar şunlardır: Zengmar, Sariso, Kotur, Hacılar, Kelibar, Ilgena, Dare ve Balha. Türkiye’de Gareso nehri Arasa soldan, Ermenistan’daki Akuriyan, Metsamor, Hrazdan, Azat, Vedi, Arpa, Vorotan, Vogci and Megri ise sağdan dökülmektedir. Haçın, Okçi, Kuri ve Kandlan nehirleri Aras’ın Azerbaycandaki kuzey kollarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir