Aion NPC – Vendor İzlenim Anlatım Nedir

Aion NPC – Vendor İzlenim Anlatım Nedir

Yepyeni bir oyun Aion buyrun ayrıntılı anlatım

Aion her anlamda bir özelliği ile dikkati çekiyor. Bu özellik oynaması çok kolay bir oyun olması. Deneyimli bir oyuncu olsun, yada hayatında ilk defa mmorpg oynayan bir oyuncu olsun hiç bir zorluk çekeceğini düşünmüyorum. Bu hemen aklıma wow un promosyon sözlerinden birini getirdi. Ne diyordu Blizzard yetkilileri wow için “öğrenmesi kolay, usta olması zor bir oyun”. Sanırım bu sözü birebir aion içinde kullanabiliriz. Aion öğrenmesi ve oynaması gerçekten çok kolay bir oyun, bunun yanısıra o kadar kullanıcı dostuki; menülerin içerikleri, quest loglar ve yerleri o kadar anlaşılır dizayn edilmişki insan oyunda gereksiz zorluklarla karşılaşmamaktan çok hoşlanıyor. Ama “gereksiz zorluklarla”, oyunun tabiki zor bölümleri, zor questleri, zor mobları ve kafa yorulması gereken bir rpg çizgisini barındırmaktave bunlara değer. Fakat hiç kimse vaktini bir mobu, bir npc yi yada bölgeyi saatlarce aramakla kaybetmek istemez. İşte bunun adı gereksiz zorluktur ve zaman canavarıdır. Bu özellikle wow da büyük miktarda bulunur, hatta bu yüzdendirki wowhead, thottbot gibi siteler türemedimi; gereksiz zorluklarla ve zaman kayıpları ile baş etmek için.

Aionda kent aralarında patrol şeklinde turlayan, kent içlerinde bulunnan, kapıları tutan; hatta yakına gelen mobları biçen guard npc lerle karşılaşabilirsiniz. CBT de denk gelmedik ama bunlar muhtemelen diğer tarafın oyuncularınada yaklaştıklarında saldıracaklardır. Hatta bazı guard ları eğitim yaparken bile görebileceksiniz.

Aion da bir çok vendor bulunmakta. Bu vendorların hepsinden sattıkları malzemeleri alabileceğiniz gibi, üstünüdeki gereksiz malzemeleride bir “click” ile satabilirsiniz. Şunu söyleyebilirimki bu vendorlar çok bonkör. En işe yaramaz materyallere bile dünyanın parasını döküyorlar. Sırf Aionun bu yönüne bakacak olursanız “yaşasın zengin olduk” diyebilirsiniz. Ama durun daha çok erken, bunun yanında; sizi söğüşleyen o kadar çok vendor varki, kazandığınız paralar bir çırpıda yololabiliyor. Ama uzun vadede para sıkıntısı çekmeyeceğimiz bir kesin. Oyunda “Kinah” denilen bir para birimi kullanılıyor. Altın gibi, altın renginde sarı bir metal para bu.

Şu an wow dan farklı olan 4 temel noktaya işaret edeceğim. Birincisi wow da (binek harici) seyahat kuşa binerek, zepline binerek yada gemiye binerek sağlanıyordu bazende portlar kullanılırdı. Aionda ise seyehat kuşla ve port la sağlanıyor. Ama burda siz wow daki gibi kuşa binmiyorsunuz; kuş size biniyor_? Yani kuş sizi pençeleri ile alıp bir yerden bir yere taşıyor. Bu kuş çok şeffaf ve mükkemmel dizayn edilmiş “anka” tarzı bir kuş. Size bu kuşu sağlayan “Transporter” adlı npc ye baktığınızda dikkatinizi bir şey çekiyor. Aslında bizim anka kuşumuza çok benziyor_? Kuş biçimli bir kafalığı ve o şeffaf kanatlara sahip. Sanırım ya kendi dönüşüm sağlıyor, yada bize bir eğitimli kuş tedarik ediyor. Bu anka kuşunun aslında varolmayan bir büyü olmasıda muktedir. Anlayabilen varsa banada anlatsın lütfen. Bu basit olaya fazla takılmayalım isterseniz yakında forumlarda bol bol tartışılır zaten. Bu Transporter sayesinde uçuşumuz ise sınırlı. Nedir bu sınır_? Wow daki gibi kuş lar ile tüm kıtayı dolaşamıyoruz. Kuşlar bizi sadece aynı harita içinde diğer transporter olan noktalara götürüyor. O haritadan çıkarmıyor. İşte o zaman devreye ikinci değineceğim nokta olan “Teleporter” adlı npc giriyor.

Konuştuğumuz teleporter bize port menüsünü açıyor ve daha evvel açtığımız başka bölgeler varsa orası için bize yine mükkemmel dizayn edilmiş bir port açıyor. Bizim karakterimizde portaldan içeri zıplıyor. Bu iki npc nin ortak noktası sizi bir yerden bir yere göndermesi ve çok kazıkcı olmaları. Taşımacılık çok pahalı bu Aionda vesselam.. Hee unutmadan ana şehirler o kadar devasa boyutlardaki bir ucundan bir ucuna gitmek neredeyse bir ölüm. (ki bazı questler bu ölümü bize yaşatıyorlar) Bundan dolayı anakent içinde iki uzak nokta arasında portlanmayı sağlayan heykeller bulunmakta. Mesela elyos ana şehiri olan Senctum bölgesinde, biri en kuzey biride en güneyde olmak üzere “Teleport Statue” denilen iki adet port noktası var.

Üçüncü bahsetmek istediğim hususda Obelisk adlı heykeller silsilesi. (Görünüş olarak Teleport status lere benziyorlar) Bu heykeller genelde ufak-büyük kent içlerinde bulunuyor. Amacı ise çok net; size bir canlanma noktası oluşturmak. Hangi kentde bu keykele tıklarsanız artık orayı canlanma noktanız seçmiş olursunuz. Tabi ben hemen questlerimin en youn olduğu ve çok zaman harcıyacağım kesin görünen bölgelerde obeliske tıklıyorum. Bunun içinde para gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. Eğer haritada bir noktada ölürseniz karşınıza iki seçenek çıkıyor. Yanınızda sizi kaldırabilecek bir sınıfdan dostunuz varsa onun sizi canlandırmasını beklemek yada ekranın ortasına çıkan menuye tıklayarak obeliskin yanında canlanmak. Zaten 30 dakka müddetince hiç bir şeye tıklamassanız otomatik olarak obeliske gidiyorsunuz. Tabi o bölgeye tekrar yürümek – uçmak zorunda kalacaksınız. Level 10 a kadar durum bu şekilde gidecek. Ama level 10 da siz daeva olduğunuzda artık değişen hayatınız sizi burdada bırakmayacak. Level 10 dan itibaren ölüp obeliskden kalktığınız zaman kafanızda bir debuff farkedeceksiniz. Bu kafasnızdaki debuff yüzünden bir dakka boyunca kendinizi halsiz hissedecek yani yavaş adımlarla yürüyebileceksiniz ki; bu çok berbat bir his. Yok mu çaresi_? Var! olmazmı_?, bu oyunda parayı verene herşey var. Hemen dördüncü olarak size bahsedeceğim soul healer devreye girecek. ( Bir not : öldüğünüzde ekran kararmakta ve kamera yere eğilmi duran size zoom yapmaktadır. Level 10 dan itibaren, daeva olduktan sonra, ölürken kanatlarınız açılmakta ve üstünüzü kapatmaktadır)

Soul Healer a tıkladığınızda gene belirli bir ücret karşılığında kafanızdaki debuff silinecek ve oyununuza stress yaşamadan, eski hızınızda devam edeceksiniz. Nede olsa ruhumuz dinlendi. Bu arada tekrar canlanmalarımızda karakterimizi çok az bir HP – Can ile canlanıyor. %25 gibi bir miktarda. Hemen bir yemek yemeli, kendinize bandaj basmalı yada bir healer sanız heallenmelisiniz. O halde bir moba yada düşmana yem olmak istemessiniz sanırım. İşte bu bahsettiğim Transporter npc, Teleporter npc, Soul healer npc ve obelisk heykeli genelde aynı noktalarda yer almaktalar. Kardeş kardeş bir dairenin etrafında bulunmaktalar. Bu gerçekten bir oyuncu için büyük kolaylık ve hepsinin dizaynı ve efektleri birbirinden mükemmel.

Bununla birlikte wow oynayanların çok yakından tanıdıkları AH bulunmakta oyunda. Auction hause ın Aiondaki adı ise o menüyü bize açan “Trade Broker” lar ile anılıyor. Bu açık arttırma bölümü oyuncuların mesleklerle ürettikleri malzemelerin, toplama meslekleri ile toplanan malzemelerin, düşen itemlerin, materyalerin kısacası; yolda çöp bulsa oyuncuların açık arttırma pazarında satabilecekleri bir ortam. Bu pazarda çok güzel paralar dönebiliyor ve böylesi genel bir alışveriş ortamında karakter aradığı herşeyi bulabiliyor. Bu Broker lar genelde büyük kentlerde yer alıyor. Satıcı oyuncuların birbirleriyle kıran kırana gerçekleşen bu pazarından ise sonucta alıcılar karlı çıkıyor. Aionda herkezin alacak ve satacak bir şeyleri elbet vardır diyerek, Brokerı ve o menüyü bize açan npc leri orada bırakıyoruz.

Alışılageldik Kişisel bankamız ve Guild bankamızda var. Guild bank wow daki gibi bir sandık yada kasaya tıklayarak değil direkt bir npc yoluyla açılıyor. Aynı kişisel bankamızda olduğu gibi. Tabi guild bankasını kullanmak için bir guilde ihtiyacınız olduğunu ve ancak bir yetki ile bankayı kullanabildiğinizi söylememe grek yok. Ama kişisel bankanızı har vurup harman savurabilirsiniz.

Aslında diğer npc lerde bir çok mmorpg de alışılageldik npc lerden. weapon merchant yada başka bir deyimle silah satıcısı, zırh satıcısı, sadece kafalık satan npc lerden tutunda, size yaptığınız soketleri çıkarmanızda yardımcı olacak npc ler var. Nedir mi bu soket_? soket kabul eden itemlerinize soket takabiliyorsunuz. Ama bunları ancak bu npc ler aracılığı ile çıkarabiliyorsunuz. Bu konuya ilerde değieneceğiz. Giysilerinizi boyamanıza imkan tanıyan “Daeva of Dyes” adlı npc ler bile olduğunu söylesem.. İlerde daha fazla renklere sahip olacağımız bir kesin ama ben şu an için yeşil, kahverengi, mavi ve mor boyalarla karşılaştım. Yani NCSoft bizi bunca çeşitli karakter yapılandırmasından sonra, bunca çeşitli giysileri verdikten sonra birde bunları boyama imkanı sağlıyorsa daha diyecek bir söz bulamıyorum. İşte karakter farklılığı demek bu demektir. RPG nin en can alıcı noktalarından biri ve insanı kendinden soğutan özelliklerinden biride etrafınızda size tıpatıp benzeyen tonla insan olmasıdır. Sanırım NCSoft bunu en aza indirme peşinde. Kolay gele ne diyelim. Bunların yanında çeşitli shard lar, potionlar ve bandaj alabileceğimiz (shard konusuna da ilerde deyineceğim) npc ler, meslekleri bize öğreten eğitmen npc ler, sınıfımızı bize öğreten ve yeni yeteneklerimizin kitaplarını “satın” aldığımız npc ler, inventory mizde ek yer açmamızı sağlayan npc ler de bulunmakta. Bunların neredeyse hepsine” sell” bölümünden üstümüzdeki gereksiz eşyalarımızı satabilme imkanımızda var.

Quest giver (görev veren) ve Quest taker (görev alan) npc leride quest incelemem içinde bol bol değineceğim. Vendorlardan yana sıkıntı yok, onlar heryerdeler. Aslında ufak kentler birbirlerine o kadarda uzak mesafede değiller; en azından wow daki kadar. Özellikle yiyecek satılan vendorlar çok bol. Bu arada bir dipnot gecmek isterimki. Yiyecek yemek için wow daki gibi oturmanıza gerekde yok. Ayakta regen eder bir şekilde hp yada mananız doluyor yemekler sayesinde. Biraz sağlıksız bir yemek yeme tarzı ama olsun .)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir