GÖZ HASTALIKLARI VE YANLIŞ BİLİNENLER

Sadece basit bir göz muayenesi ile birçok hastalığın ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, düzenli olarak yapılacak göz muayenesi ile; diyabet, hipertansiyon, damar hastalıkları, hatta beyin tümörünün bile saptanabileceğini söylüyor

  • Basit bir göz muayenesinin vücut için genel check-up değerinde olduğunu bilin. Göze bakarak, göz hastalıkları dışında; gizli kalmış diyabet, hipertansiyon, her türlü damar hastalıkları, beyin tümörleri, guatr, MS ve karaciğer hastalıklarını, başka hiçbir alete gerek duymadan saptayabiliyoruz. Bu, bir dakikalık göz muayenesi ile yapılabilir. Vücudumuzun tüm yapısı ile ilgili, yalnızca göz dibi muayenesi ile bilgi alınması mümkün. Beyindeki hastalıklar da, göz sinirindeki değişiklikler ile, hastada henüz hiç şikayet yokken, göz doktoru tarafından teşhis edilebilir.

– Kişinin yine hiçbir şikayeti yokken, tansiyonunun yüksek olduğunu ya da şeker hastalığını klasik bir göz muayenesinde belirleyebiliyoruz. Bundan dolayı, yeni yılda vücudu hakkında bilgi edinmek isteyen herkes; en ucuz, en kolay, en hızlı, en acısız ve en kısa yol olan göz muayenesini yaptırmalıdır.

GÖZ TANSİYONU ÖNEMLİ
– Çocuklarınızın göz checkup’ına 3 yaşında başlayın. Çünkü çocukların görmesi 3 yaşında yüzde yüze ulaşır. Bütün çocuklar göz hekimi tarafından en az bir kez görülmelidir. Çünkü hipermetropi ve miyopi gibi bir kırma kusurunun varlığı ancak muayene ile ortaya çıkabilir.

– Çocuğunuzda göz tembelliği varsa, hemen göz doktoruna götürmek gerekir, çünkü yedi yaş, son dakikadır. Çocuğunuz bilgisayar karşısında 10-15 dakikadan çok kalamıyor, ekrana bakarken gözü kayıyor veya kızarıyor, başı ağrıyorsa ve kitap okuyamıyorsa hiç vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanızda yarar var.

GÖZ HAKKINDA BİLİNEN DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

Fazla kitap okumak, bilgisayarın karşısında uzun süre kalmak ve yakından televizyon izlemek, sanıldığı gibi gözü bozmaz. Doğru

Çayla pansuman yapmak göze iyi gelir.
Çayla pansumanı hep tavsiye ederim. Demlendikten sonra uzun süre beklemiş çayın içinde antiseptik maddeler oluşur. Bunlar neredeyse bir antibiyotik görevi görür. O yüzden göz arpacığı, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine çayla pansuman çok iyi gelir.Akşam demlenmiş çayı bekletip, sabah pansuman yapmak en doğrusudur.
Çok okumak ve çok çalışmak gözü bozar. Yanlış
Gözün temel işlevi görmektir. Dolayısıyla, göz asli görevini yaparken zarar görmez. Yeter ki; bu sırada ultraviyole ışık, lazer ışığı ve demir kaynağı gibi güçlü ışıklara maruz kalmasın.

Uzun süre bilgisayar karşısında çalışmak gözü bozar. Yanlış
Bilgisayardan yayılan ışınların göze zararı yoktur. Gözünde kırma kusuru olan kişilerde kızarıklık, ense ve baş ağrısına neden olabilen bilgisayar; sağlıklı göze negatif etki etmez.

A vitamini gözü kuvvetlendirir. Yanlış
Sadece yaşlılarda makula dejenerasyonunun önlenmesinde A,C, E vitaminleri ile çinko ve bakır minerallerinin faydalı olduğu kanıtlanmıştı. Öyle olsaydı ben her gün havuç yerdim… ‘Kayısı yemek çok iyi gelir, havuç yiyin daha iyi görürsünüz’ gibi bir şey bugüne kadar bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Tek yönlü gıda almadığınız sürece, vücudun ihtiyacı olan tüm vitaminleri, yediklerinizden zaten alırsınız.

Televizyonu yakından izlemek gözü bozar. Yanlış
TV’yi yakından izleme gereksinimi olan kişilerin gözünde zaten kırma kusuru vardır. Özellikle çocuklarda, bu durum göz bozukluğunun önemli bir işaretidir.
Gözü bozuk kişilerin çocuklarının gözlerinin bozuk olma riski yüksektir. Doğru
Miyop, hipermetrop, astigmat, presbiyopi ve göz tansiyonunda genetik faktörün çok önemli olduğu kanıtlanmıştır.

Comments

  1. arkadaşlar göz ihmale gelmeyecek en önemli organımız. dünya göz hastanesi de bunun farkına varmış ve artık muayeneleri SGK kapsamında yapıyor. bu fırsatı kaçırmamak lazım.

  2. Burada bizim yılardır doğru bildiklerimizin hepsi yanlışmış, aksine kocakarı ilacı deyip uygulamadığımız çay pansumanı doğruymuş. Desene yıllarca çocuğu boşuna televizyodan uzak tuttuk. Ama yine de en mantıklısı her şeyi bir bilene yani doktora danışmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir